#Agroprogres
Druhy medov
Med z ovocných stromov
Vzniká vďaka nektáru z kvetov ovocných stromov čerešní, marhúľ, sliviek, jabloní, hrušiek atď.
Med z repky
Najviac produkovaný med. Obsahuje veľa bielkovín, minerálov a najviac esenciálnych aminokyselín. Z cukrov má vysoký podiel jednoduchých cukrov glukózy a fruktózy a najnižší obsah sacharózy spomedzi medov iba 0,7%. Pre jeho lepšie použitie sa zvykne med upravovať pastovaním.
Med z agátových kvetov
Agátový med pochádza z nektáru agátu bieleho. Má svetlú, žltozelenkavú farbu, charakteristickú agátovú arómu. Pre svoju jemnú a lahodnú chuť je agátový med považovaný za jeden z najchutnejších druhov medu.
Med z facelie vratičolistej
Vysoký obsah fruktózy. Je cenným zdrojom rutínu, z čoho vyplývajú jeho vlastnosti. Najznámejšou vlastnosťou je jeho schopnosť zvyšovať pevnosť a elasticitu stien ciev, obmedzovať krvácavosť periférnych kapilár a zabraňovať vzniku kŕčov. Má účinok proti praskaniu ciev v oku, pri znižovaní krvácavosti ďasien, má pozitívnu úlohu pri znižovaní krvácavosti hrubého čreva a hemoroidov. Rutín je, podobne ako niektoré iné flavonoidy, lapačom voľných radikálov (antioxidačný účinok). Odporúča sa aj pri diétach pri liečbe rakoviny a v kombinácii s mliekom večer pred spaním, ako prostriedok proti nespavosti. Používa sa ako doplnok výživy pri tehotenstve a dojčení.